Datavision

Călătoria eroului în copywriting

Călătoria eroului în copywriting

Dacă ești în căutarea unei modalități de a da viață textelor tale și de a te adresa utilizatorilor într-un mod captivant, călătoria eroului în copywriting este un cadru excelent de povestire pe care îl poți încorpora.

Ce este călătoria eroului?

Călătoria eroului este un model narativ clasic dezvoltat de Joseph Campbell în cartea sa “Eroul cu o mie de chipuri”. Acest model descrie etapele comune prin care trece un personaj în timpul evoluției sale, de la situația inițială până la triumful final.

Etapele călătoriei eroului

Călătoria eroului este formată din 12 etape, care pot fi adaptate pentru a se potrivi oricărei povești:

 • Lumea obișnuită
 • Apelul aventurii
 • Refuzul apelului
 • Întâlnirea cu mentorul
 • Trecerea primului prag
 • Încercările, aliații și dușmanii
 • Abordarea peșterii întunecate
 • Ordealul
 • Recompensa
 • Drumul înapoi
 • Reînvierea

Întoarcerea cu elixirul – Copywriting-ul și călătoria eroului

Copywriting-ul este arta de a scrie texte publicitare sau de marketing, cu scopul de a convinge cititorul să efectueze o acțiune, cum ar fi să cumpere un produs sau să se aboneze la un newsletter. În acest context, călătoria eroului poate fi folosită ca o structură pentru a crea povestiri atractive și emoționante, care să genereze empatie și să convingă cititorul să acționeze.

Relevanța călătoriei eroului în copywriting

Călătoria eroului este relevantă în copywriting deoarece se bazează pe o structură narativă universală și foarte atractivă. Aceasta permite crearea de povești puternice, care să trezească emoții și să genereze empatie cu personajele. Astfel, textele bazate pe călătoria eroului au șanse mai mari să capteze atenția cititorului și să-l determine să acționeze.

Cum să încorporezi călătoria eroului în copywriting

Pentru a încorpora călătoria eroului în textele tale, urmează acești pași:

Identificarea eroului și a obiectivului

Alege un personaj principal care să reprezinte eroul și definește obiectivul pe care acesta îl urmărește. Obiectivul poate fi legat de produsul sau serviciul pe care îl promovezi sau de o problemă pe care cititorul dorește să o rezolve.

Crearea unui conflict

Introdu un conflict sau o provocare pe care eroul trebuie să o depășească pentru a atinge obiectivul. Conflictul va servi drept motor al poveștii și va menține interesul cititorului.

Dezvoltarea personajelor secundare

Creează personaje secundare care să ajute sau să împiedice eroul în călătoria sa. Aceste personaje pot include mentorul, aliații și dușmanii eroului.

Învățăturile mentorului

Include în poveste momente în care mentorul îl învață pe erou cum să depășească obstacolele și să atingă obiectivul.

Confruntarea cu dificultățile

Pune eroul în situații dificile, care să testeze abilitățile și determinarea acestuia. Aceste momente vor contribui la dezvoltarea personajului și vor menține suspansul.

Înfruntarea marelui obstacol

Culminația poveștii trebuie să fie înfruntarea cu marea provocare sau obstacolul final. Acest moment va pune la încercare toate învățăturile și experiențele eroului și va reprezenta punctul de maximă tensiune al poveștii.

Revenirea acasă și împărtășirea înțelepciunii

După ce eroul învinge marea provocare, acesta se întoarce acasă și împărtășește înțelepciunea dobândită în călătoria sa. Acest moment va arăta cum eroul a evoluat și cum a reușit să-și atingă obiectivul.

Exemple de copywriting inspirate de călătoria eroului

Pentru a-ți oferi o idee despre cum să aplici călătoria eroului în copywriting, iată câteva exemple:

 • Un articol de blog care prezintă povestea unui antreprenor care a învățat să-și crească afacerea, depășind obstacole și învățând de la mentori.
 • O serie de e-mailuri care urmăresc parcursul unui personaj care își schimbă stilul de viață pentru a-și îmbunătăți sănătatea, învățând din experiențele și greșelile anterioare.
 • O campanie publicitară care prezintă povestea unui personaj care își descoperă pasiunea pentru gătit, învingând frica de eșec și inspirându-se de la cei mai mari bucătari.

Avantajele folosirii călătoriei eroului în copywriting

Aplicarea călătoriei eroului în copywriting aduce numeroase avantaje, printre care:

 • Crearea de povești captivante și emoționante, care atrag atenția cititorului.
 • Generarea empatiei cu personajele, facilitând identificarea cititorului cu situația prezentată.
 • Creșterea șanselor ca cititorul să acționeze, datorită implicării emoționale și a identificării cu eroul.
 • Diversificarea conținutului și evitarea monotoniei, prin folosirea unei structuri narative diferite.

De ce să folosești călătoria eroului în copywriting?

Utilizarea călătoriei eroului în copywriting este o modalitate eficientă de a te conecta cu cititorul, de a trezi emoții și de a convinge prin intermediul poveștilor. Acest model narativ universal te ajută să creezi conținut atractiv și să îți îmbunătățești abilitățile de copywriting, pentru a obține rezultate mai bune.

No Comments

Post a Comment

Datavision

×